Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Инициативи


Национална награда “Иван Николов”

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА “Иван Николов” e учредена от ИК Жанет 45 през 1994 г. и се връчва ежегодно в две категории:

Носители на наградата през годините са такива изявени български поети и писатели като Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, едновременно с по-младите им колеги Ани Илков, Георги Господинов, Добромир Тонев, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов.

“Пловдив чете”

През 2003 г. по инициатива на ИК “Жанет 45” и със съдействието на Община Пловдив се проведе за първи път книжния фест “ПЛОВДИВ ЧЕТЕ”, като опит да се ангажират повече хора в противостоенето на бездуховността.

В същността си той е един празник на книгата, на който гостуват авторитетни издателства от цялата страна. По време на фестивала Главната улица на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито, а в къщите на Стария град текат поредици от срещи с български и чуждестранни писатели. На най-младите (учениците и студентите) се предоставя отделно пространство – цяла къща в Стария град, която нарекохме “Къща от думи”.

Там именно се провежда и конкурса за млад автор, както и конкурса за млад илюстратор – по раздаден предварително текст. Съвместно с Народна библиотека “Иван Вазов” – Пловдив по време на “Пловдив чете” се излъчва Читател на годината, в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). С откупките от гостуващите издателства пък се зареждат фондовете на многото читалищни и училищни библиотеки, тъгуващи – по думите на един библиотекар – по миризмата на току-що отпечатана книга.

“Пловдив чете” се провежда ежегодно в началото на месец юни. Три пловдивски издателства – "Жанет 45", "Хермес" и "Летера" – се редуват като домакини на събитието.

“Младият Пловдив чете”

Като свой личен ангажимент през годините след старта на “Пловдив чете”, ИК Жанет 45 разшири обхвата на “Пловдив чете” с инициативата “МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ”.

Издателството откликва на (и самото то провокира) всевъзможни идеи, свързани с четенето, от страна на пловдивските училища, гимназиии и университети. В атрактивна и нестандартна обстановка се организират смислени и неформални срещи-разговори с поети и писатели, поканени от самите младежи: Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Георги Илиев, Тома Марков, Радослав Парушев, Момчил Николов, Теодора Димова, както и, разбира се, “старите кримки” Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Виктор Самуилов...

Най-общо може да се каже, че желанието ни е да внушим на днешните млади хора следното: ДА СЕ ЧЕТЕ Е МОДЕРНО!

Духовна врата

“Духовна врата” е нова инициатива на “ИК Жанет 45” за обмен на литература и популяризиране на българската литература по света.

Вече са факт първите 5 издания на турски език: “Книга за българите” от проф. Петър Мутафчиев, романът “Аз, Анна Комнина” от Вера Мутафчиева, сборниците с разкази “Жени и планети” от Антон Баев и “Търся съпруга за мъжа си” от Христо Карастоянов, и антологияга “10 български поетеси” (Екатерина Йосифова,Кристин Димитрова, Малина Томова, Миглена Николчина, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Силвия Чолева, София Несторова, Валентина Радинска, Божана Апостолова).