Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Новини » Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2017. Крайният срок за изпращане на книгите е 10 ноември 2017 година включително.


images

Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2017. Крайният срок за изпращане на книгите е 10 ноември 2017 година включително.

За 22-ра поредна година Издателство „Жанет 45“ – Пловдив ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава. 

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“ и се връчва ежегодно. Пръв носител на наградата е поетът Христо Фотев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“.  Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература.

Регламентът на конкурса допуска за участие всички книги с поезия (първо издание, неантологични), издадени през периода 1 октомври 2016 – 30 септември 2017. Добре е журито да предпочете нови имена, ако те са на едно ниво (като художествени качества) с получавалите досега наградата Иван Николов.

Книгите се изпращат в 3 (три) екземпляра, с кратка био-библиографска справка за автора и телефон за контакти на адрес: 

4004 Пловдив

бул. „Александър Стамболийски” 9

Издателство „Жанет 45”

тел.:032/60 90 90 

ЗА КОНКУРСА

 

Крайният срок за изпращане на книгите е 10 ноември 2017 година включително.

Тричленно жури ще определи и връчи наградата - плакет от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 10 000 (десет хиляди) лева.

На 1 декември 2017 г. ще бъдат обявени номинираните поети.