Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Новини


Надежда Радулова с Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020


Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2020 г. получи Надежда Радулова за стихосбирката ѝ „Малкият свят, големият свят”, издадена от „Жанет 45“. Победителката получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева. 

Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя на 17 декември от 19.00 ч. онлайн, заради противоепидемичните мерки, наложени у нас.
Съпътстваща награда журито присъди на книгата на Златозар Петров „Машини“ (изд. „Жанет 45“).

В конкурса тази година участваха 47 книги от 23 издателства.

В онлайн церемонията се включиха почти всички номинирани автори, които прочетоха свои стихотворения. Журито аргументира избора си, като представи номинираните книги с по няколко изречения. Беше прочетено и кратко слово за поета Иван Николов от Стефан Цанев.

Събитието бе излъчено на фейсбук страница на Издателство „Жанет 45“ и може да бъде гледана в youtube канала на Жанет 45 тук https://www.youtube.com/watch?v=lzrU5hANBig 

Прочети повечеНоминации за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020


10 книги са в номинациите за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 г. от Издателство „Жанет 45“. Наградата е плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 5 000 лева. Първият неин носител е Христо Фотев, а сред лауреатите през годините са Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господинов и много други значими имена в съвременната българска литература.

Иван Николов (1937 – 1991) е български поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив. Автор е на над 20 книги, а в спомените на читателите остава и с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава.

Тази година в националния литературен конкурс „Иван Николов“ се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства

Жури в състав Йордан Велчев – председател, и членове Иван Ланджев и Здравко Дечев за двадесет и четвърти път излъчи номинации за престижната награда.

Александър Байтошев – „Свещената гора“, изд. „Жанет 45“
Владимир Левчев – „Писмо в небето“, изд. „Жанет 45“
Димана Йорданова – „Писма до Ния, която не родих“, изд. Жанет 45
Златозар Петров – „Машини“, изд. „Жанет 45“
Людмила Миндова – „Дървото на спомена“, изд. „Ерго“
Надежда Радулова – „Малкият свят, големият свят“, изд. „Жанет 45“
Наталия Иванова – „Човек с бинокъл“, изд. „Арс“
Радослав Чичев – „Светкавици“, „Издателство за поезия ДА“
Рене Карабаш – „Братовчедката на Зорбас“, изд. „Жанет 45“
Роберт Леви – „Anemoia“, изд. „Лексикон“

 

Предвид наложените противоепидемични мерки към настоящия момент информация за церемонията по награждаването на победителя в Националния конкурс за поезия „Иван Николов“ ще Ви бъде изпратена допълнително.  

2.12.2020 г. 

Прочети повече

Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2020


Крайният срок за изпращане на предложенията е 6 ноември 2020 г. включително.

За 24-ти път Издателство „Жанет 45“ ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“. 

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава. 

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от Издателство „Жанет 45“. Пръв неин носител е поетът Христо Фотев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“.  Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия и литература.

Регламентът на конкурса допуска за участие книги с поезия (първо издание, неантологични), издадени през периода 1 октомври 2019 – 30 септември 2020.

Книгите се изпращат в 3 (три) екземпляра, с кратка био-библиографска справка за автора, телефон и имейл за контакти на адрес: 

Издателство „Жанет 45”

бул. „Ал. Стамболийски” 9

4004 Пловдив

тел. 032/ 60 90 90 

ЗА КОНКУРСА

Крайният срок за изпращане на книгите е 6 ноември 2020 година включително.

Тричленно жури ще определи и връчи наградата – плакет от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 5 000 (пет хиляди) лева.

Прочети повече

Последни дни от август с книгите от Кубинската поредица


Специално предложение за книгите от Кубинската поредица през август:

-30% от коричната цена

от 25.08 до 31.08.2020 

1. Кралят на Хавана от Педро Хуан Гутиерес

2. Тропическо животно от Педро Хуан Гутиерес

3. Фабиан и хаосът от Педро Хуан Гутиерес

4. Маски от Леонардо Падура

5. Човекът, който обичаше кучета от Леонардо Падура

6. Хавана за един покоен инфант от Гилермо Кабрера Инфанте

7. Телекс от Куба от Рейчъл Къшнър

8. Непостоянна нимфа от Гилермо Кабрера Инфанте

9. Три тъжни тигъра от Гилермо Кабрера Инфанте

10. Всекидневното нищо от Сое Валдес

11. Ягода и шоколад от Сенел Пас 

12. Всички си тръгват от Уенди Гера 

13. Преди да падне нощта от Рейналдо Аренас 

Прочети повече

Новият роман на Георги Господинов излезе от печат


Щастливи сме да обявим една извънредно хубава вест за нас и нашите читатели. Дълго чаканият роман на писателя Георги Господинов излезе от печат. Заглавието е „Времеубежище“. Корицата е с рисунка от големия Недко Солаков и дизайн на Христо Гочев. Книгата вече може да бъде поръчана предварително от сайта на издателството и книжарниците.

Благодарим на Георги Господинов, че пожела новият роман да излезе сега, въпреки извънредното положение, въпреки тежките дни за книгите и разпространението им. Или именно заради това. Даваме си сметка, че мнозина на негово място биха изчакали едно по-добро време. Той и ние като издателство поемаме този риск. Убедени сме, че тъкмо във времена като тези книгите трябва да излизат и да са с нас. Бъдете с нас и вие, нашите читатели, както сме били заедно през годините.

Романът, писан в последните няколко години, улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха.

Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, който смесва сатира и носталгия, история и ирония. 

Роман времеубежище.

Прочети повече

#напишиотзивспечеликнига


През април следете нашите препоръки за книги с хаштаг #напишиотзивспечеликнига. Обновяваме една инициатива от прастари времена, която някои познават, други си спомнят, ама не точно, а за трети ще е чисто нова -- "Напиши отзив, спечели книга!". От 01.04 до 30.04 всеки може да напише и да ни изпрати отзив за книга, която вече е прочел. И така отивате на страницата https://books.janet45.com/books, сами избирате книгата, за която сте написали текст. В долния десен ъгъл отваряте линка "Отзиви на читатели" и там копирате текста и записвате. В рамките на седмицата ние ще прочетем всички отзиви и ще ги публикуваме на страницата. Един избран от нас отзив ще "донесе" вкъщи една книга по избор на един (по)читател. През април четири книги ще отпътуват за новия си дом :) (всеки четвъртък: 9, 16, 23, 29 април). #напишиотзивспечеликнига е активна.

Прочети повече

Яна Букова с Националната награда за поезия „Иван Николов“


Яна Букова с Националната награда за поезия „Иван Николов“

 

Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2019 г. бе връчена на Яна Букова, за стихосбирката й „Записки на жената призрак”, издадена от „Жанет 45“.

Победителката получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева.

Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя на 11 декември (сряда) 2019 г. от 18.00 в Литературен клуб „Перото“ в партньорство и сътрудничество с Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата.

Отличени бяха още две стихосбирки – „Почти всичко е наред“ на Виолета Кунева (изд. Жанет 45“) – за дебют, и специална награда за поетичната книга „Отворени възможности“ на Цвета Делчева (изд. „Ерго“).

Лична награда Божана Апостолова, основател на конкурса „Иван Николов“, връчи на Антон Баев за стихосбирката „55 меланхолии“, (изд. Коала Прес).

В конкурса участваха 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година. 

Прочети повече

Жанет 45 на 47 издание на Софийския международен панаир на книгата


 Най-голямото книжно събитие в София предстои. Издателство Жанет 45 отново ще бъде част от 47-то издание на Софийския международен панаир на книгата.

 С логото на „Жанет 45“ за панаира излизат четири специални книги:

 • четвърто юбилейно издание на романа „Мравки и богове – хроника на ХХ век“ на Стефан Цанев, с нова корица от художника Христо Гочев. За първи път книгата е издадена преди 20 години, навръх 2000 година;
 • стихосбирката „Криле от папиемаше“ от Ина Иванова, с корица на Димитър Келбечев;
 • „Бележки за забравяне“ – текстове, снимки и рисунки от Иван Кулеков;
 • „Как кученцето си намери дом“ – книжка за деца и възрастни на тандема Мая Дългъчева и Невена Ангелова
 •  

 

От 10 до 15 декември посетителите на панаира ще могат да се срещнат на щанда на „Жанет 45“ със Стефан Цанев („Мравки и богове – хроника на ХХ век“, „Сънят на сенките“, „Анини приказки“), Мартин К. Илиев – лауреат на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ с поетичната си книга „В печалния хан на дните“, Петя Кокудева („Поздрави от синята палатка“, „Лупо и Тумба“, „Лулу“ и др.), Иван Кулеков („Бележки за забравяне“, „Разумът на съня“ и „Фотописи“), Митко Новков ( „Изядената ябълка“, „От Мърквичка до Минотавъра“, „Намерени в превода“), Здравка Евтимова – авторката на „Кръв от къртица“, „Пернишки разкази“, „Зелените очи на вятъра“, „Една и съща река“, „Юлски разкази“, Симеон Ботев, дебютирал успешно с историко-приключенския си роман „Преследването, или седемте дни на дервиша“, Виктор Самуилов („Нъцки“, „Не е честно“, „Ние, мушмороците“), Николай Терзийски („Хроники на неведомото“, „Отлъчване“), Ина Иванова („Криле от папиемаше“, „Малки букви“, „Летящ акордеон“, „Името на неделятa“), Мартин Касабов („Когато великани ходеха по земята“), художничката Невена Ангелова, автор на илюстрациите и дизайна на книжките на Мая Дългъчева „Как кученцето си намери дом“ и „Топлото човече“.

На 11 декември 2019, вторник, от 18 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе официалната церемония по връчване на Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2019. Номинираните автори и книги са: Антон Баев – „55 меланхолии“ (изд. Коала Прес), Виолета Кунева – „Почти всичко е наред“ (изд. Жанет 45), Иван Ланджев – „Ти, непрестанна новина“ (изд. Жанет 45), Кръстьо Раленков – „Кислород“ (изд. Литературен кръг „Смисъл“), Марианна Георгиева – „Изход“ (Издателство за поезия ДА), Николай Бойков – „101 посвещения“ (изд. Смол Стейшънс Прес), Цвета Делчева – „Отворени възможности“ (изд. Ерго), Цветанка Еленкова – „Седмият жест II“ (изд. Versus), Цочо Бояджиев – „Книга на разкаянията и утешенията“ (изд. Жанет 45), Яна Букова – „Записки на жената призрак“ (изд. Жанет 45). (Заб. Подредбата е по азбучен ред).

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от Издателство Жанет 45 и тазгодишното ѝ връчване е 23-то поредно. Посветена е на големия български поет и преводач Иван Николов. Пръв носител на Националната награда „Иван Николов“ е поетът Христо Фотев.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство Жанет 45. Целта ѝ е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

Церемонията по връчване на наградата се осъществява в партньорство и сътрудничество с Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата.

 

Ежегодно Софийският международен литературен фестивал избира да представи една знакова инициатива. През 2019 година, в края на която завършва Пловдив – Европейска столица на културата, Софийският международен литературен фестивал покани Божана Апостолова да разкаже за началото на един най-разпознаваемите и дългогодишни фестивали – Литературен фестивал „Пловдив чете“, посветен на книгите и съвременните български творци, който през идващата 2020 година ще се проведе за осемнадесети пореден път. Срещата разговор за „Пловдив чете“ е на 14 декември, от 14:30 до 15:30 ч. в НДK (Мраморно фоайе, ет. 2). Участват: Божана Апостолова (основател на фестивала), Гергана Георгиева (координатор) и Николай Колев (модератор).  

Вижте пълната програма на Софийският международен литературен фестивал по дни и часове: https://www.literaryfest.org/10551056105410431056104010521040.html 

Заповядайте в НДК на книжния ни щанд #325, етаж 3:

Повече за събитията, срещите и снимки, можете да следите тук:

Жанет 45 на Софийски международен панаир на книгата 
https://www.facebook.com/events/799963017113600/

Връчване на Национална награда за поезия Иван Николов 2019 
https://www.facebook.com/events/2358566164473404/

Пълния текст тук:
https://books.janet45.com/news/1710
 
Най-новите книги тук:
https://books.janet45.com/books
 

 

Културна програма на ИК Жанет 45

10-15 декември 2019, НДК, щанд #32510 ДЕКЕМВРИ, ВТОРНИК

18:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
МАРТИН К. ИЛИЕВ, лауреат на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“
„В печалния хан на дните“ е първата му стихосбирка

18:30 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
СТЕФАН ЦАНЕВ, „Мравки и богове“ (ново четвърто издание) и „Сънят на сенките“

11 ДЕКЕМВРИ, СРЯДА

18:00 часа
ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ по връчване на Национална литературна награда за поезия „ИВАН НИКОЛОВ“
Литературен клуб „Перото“, НДК

12 ДЕКЕМВРИ, ЧЕТВЪРТЪК

18:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
ПЕТЯ КОКУДЕВА, „Поздрави от синята палатка“

18:30 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
ИВАН КУЛЕКОВ с новата си книга „Бележки за забравяне“

13 ДЕКЕМВРИ, ПЕТЪК

18:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
МИТКО НОВКОВ с новата си книга „Изядената ябълка“

19:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
ЗДРАВКА ЕВТИМОВА, авторка на книгите „Кръв от къртица“, „Пернишки разкази“, „Зелените очи на вятъра“, „Една и съща река“, „Юлски разкази“

14 ДЕКЕМВРИ, СЪБОТА

12:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
СИМЕОН БОТЕВ, с романа си „Преследването, или седемте дни на дервиша“

15.30 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
ВИКТОР САМУИЛОВ („Нъцки“, „Не е честно“, „Ние, мушмороците“)

16:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
НИКОЛАЙ ТЕРЗИЙСКИ, автор на романите „Хроники на неведомото“ и „Отлъчване“

17:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
ИНА ИВАНОВА, с нова книга: „Криле от папиемаше“ (2019). Авторка и на „Малки букви“, „Летящ акордеон“, „Името на неделятa“

18:00 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
МАРТИН КАСАБОВ, дебют със сборника с разкази „Когато великани ходеха по земята“

15 ДЕКЕМВРИ, НЕДЕЛЯ

11:30 Среща с автограф на щанда на Жанет 45
художничката НЕВЕНА АНГЕЛОВА („Как кученцето си намери дом“ и „Топлото човече“)

 

Заповядайте в НДК на книжния ни щанд #325, етаж 3

Повече за събитията, срещите и снимки, можете да следите тук:
https://www.facebook.com/events/799963017113600/

 

Прочети повече

Ясни са номинациите за наградата „Иван Николов“ 2019


Издателство „Жанет 45“, учредител на националната награда за поезия „Иван Николов“, има удоволствието да Ви съобщи, че тричленното жури в състав:

Проф. д.ф.н. Светлозар Игов (председател) – литературовед, литературен критик, поет и писател;
Доц. д-р Йордан Ефтимов – поет, преподавател и литературен критик;
Юлиан Жилиев – литературен критик и преподавател,

обяви своите номинации за тазгодишната Национална награда за поезия „Иван Николов“.

Те са:

1.    Антон Баев – 55 меланхолии, изд. Коала Прес

2.    Виолета Кунева – Почти всичко е наред, изд. Жанет 45

3.    Иван Ланджев – Ти, непрестанна новина, изд. Жанет 45

4.    Кръстьо Раленков – Кислород, изд. Литературен кръг „Смисъл“

5.    Марианна Георгиева – Изход, Издателство за поезия ДА

6.    Николай Бойков – 101 посвещения, изд. Смол Стейшънс Прес

7.    Цвета Делчева – Отворени възможности, изд. Ерго

8.    Цветанка Еленкова – Седмият жест II, изд. Versus

9.    Цочо Бояджиев – Книга на разкаянията и утешенията, изд. Жанет 45

10.  Яна Букова – Записки на жената призрак, изд. Жанет 45

(Заб. Подредбата е по азбучен ред.)

Победителят ще бъде излъчен на 11 декември 2019 година от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

Прочети повече

Георги Господинов с една от най-големите литературни награди в Европа


Писателят Георги Господинов спечели една от най-големите централноевропейски награди за литература “Ангелус”. Романът му “Физика на тъгата” беше обявен за най-добрата книга на полски език за 2019 г. на церемония във Вроцлав. Преводът е на Магда Питлак, която също получава награда.

Думи на отличената само преди дни с Нобел за литература Олга Токарчук стоят на полското издание на “Физика на тъгата”. Според нея с книгата на Господинов полският читател най-сетне се среща с един роман, който е част от европейския литературен канон. Тя беше сред първите, които поздравиха автора. Именно на фестивала “Бруно Шулц” във Вроцлав беше първото появяване на Токарчук в родната й Полша след обявяването на Нобела.

Прочети повече

Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2019


Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2019

За 23-ти път Издателство „Жанет 45“ ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“. 

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава. 

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от Издателство „Жанет 45“. Пръв неин носител е поетът Христо Фотев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия и литература.

Регламентът на конкурса допуска за участие книги с поезия (първо издание, неантологични), издадени през периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019.

Книгите се изпращат в 3 (три) екземпляра, с кратка био-библиографска справка за автора, телефон и имейл за контакти на адрес: 

Издателство „Жанет 45”

бул. „Александър Стамболийски” 9

4004 Пловдив

тел. 032/ 60 90 90 

ЗА КОНКУРСА

Прочети повече

Писателят Стефан Цанев със със специалната награда на Съюза на артистите "Икар - 2019"


Съюзът на артистите в България обяви номинациите за театралните награди „Икар 2019“. По традиция церемонията по връчването на отличията ще бъде на Международния ден на театъра 27 март. Събитието ще се проведе в Народния театър "Иван Вазов"...
Прочети повече

ПОЕТЪТ ИВАН ЦАНЕВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДА „ПЕРОТО“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС ЗА 2018 Г.


Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Хайри ХамданНаталия Делева и Сотир Гелев грабнаха отличието в своите категории
 
„Тази награда ме успокои, че десетилетните ми усилия не са били напразни и че алтруизмът не е порок. Не е тайна, че моите поетични книги не са много на брой. Малко повече са стихосбирките ми за деца. Най-многобройни обаче са книгите на други по-млади от мен автори, които съм редактирал, подреждал или предговарял, на които съм измислял заглавия, които съм подкрепял с отзиви в печата или на литературни обсъждания“, сподели развълнувано големият български поет Иван Цанев. Той получи Наградата „Перото“ за цялостен принос към българския литературен контекст на стилна церемония в едноименния Литературен клуб в НДК. Статуетката му бе връчена от миналогодишния носител на наградата „Перото“ за цялостен принос – Владимир Попов.
Прочети повече

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПОРТАЛ КУЛТУРА 2018


На 1 ноември, в Деня на народните будители, Портал Култура връчи за пета година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

В категорията Проза първа награда получи Милен Русков за „Чамкория” (изд. Жанет 45заради „неподражаемото езиково майсторство, с което възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството“.

Прочети повече

Ирина Папанчева участва в литературен фестивал в Палестина с „Перо от пеликан“


Тя говори за превода на романите си в публична дискусия с автори, преводачи и издатели

Писателката Ирина Папанчева участва с арабското издание на романа си „Перо от пеликан“ („Жанет 45“, 2013 г.) във втория Преводачески форум „Палестина – Цивилизация § Знание“, който се състоя между 30 септември и 4 октомври в Рамала.

Прочети повече

„Физика на тъгата” на Георги Господинов с издание и представяне в Испания


„Физика на тъгата” прави пробив в Испания

 

Най-престижното списание за култура Ел Културал, част от всекидневника Ел Мундо, излиза с водещо интервю с Георги Господинов

 

Fizica de la tristeza – така звучи на испански заглавието на известния роман на Георги Господинов. Той излезе преди броени дни в издателство Fulgencio Pimentel. Преводът е дело на живеещата в Мадрид антроположка и изследователка на Амазония Мария Вутова, съвместно с испанския писател Андре Барба.

 

Романът беше представен преди броени дни в Tipos infames, една от най-популярните книжарници в централен Мадрид. За книгата говори Маркос Торенте, една от звездите на испанската литература днес, познат и на българския читател. 

Прочети повече

Милен Русков спечели „Цветето на Хеликон“ с „Чамкория“


Милен Русков е новият носител на „Цветето на Хеликон“ за най-продаван български автор. Между 12-те номинирани заглавия за „Награда Хеликон“ през 2017 г., неговият роман „Чамкория“ спечели с над 7000 продадени бройки − своеобразен рекорд в историята на престижната статуетка.
Прочети повече

Топ 20 най-продавани книги на Софийски международен панаир 2017, НДК


Топ 20 най-продавани книги на ИК Жанет 45 на 45-о издание на Софийски международен панаир 12-17 декември 2017 г. 

1. Чамкория, Милен Русков

2. Възвишение, Милен Русков

3. Време и всичко, Андрей Райчев и Александър Андреев 

4. Фини прахови частици, Ангел Игов

5. Как спрях да крада, Мария Донева

6. Седем кратки беседи по физика, Карло Ровели

7. Захвърлен в природата, Милен Русков

8. Граница, Капка Касабова

8. Грохот, Силвия Томова

10. Анини приказки, Стефан Цанев

11. Ние, удавниците, Карстен Йенсен

12. Затворисърце, Константин Трендафилов

13. Физика на тъгата, Георги Господинов

14. Бащата на другия, Паринуш Сании

15. Животът, гледан отдолу, Димитри Ферхюлст

16. Джобна енциклопедия на мистериите, Милен Русков

17. Патилата на метлата, Джулия Доналдсън

18. Марковалдо, или сезоните в града, Итало Калвино

19. Душата ми плаче за сняг, Стефан Цанев

20. Отлъчване, Николай Терзийски

20. Птиче село, Катина Недева

20. Топлото човече, Мая Дългъчева

Прочети повече

Номинации за Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2017


За 22-ра поредна година Издателство „Жанет 45“ – Пловдив ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“. 

Тазгодишното жури в състав: Екатерина Йосифова (председател), Бойко Ламбовски и Константин Трендафилов (членове) реши да номинира повече поетически книги като своеобразна регистрация на високото състояние на българската поезия през периода 1 октомври 2016 – 30 септември 2017.

Изборът на книгите от участващите 57 сочи, че независимо от нехайството на държавните институции, поезията в България е жива и в крепко здраве.

Номинираните книги са подредени по азбучен ред на имената на техните автори:

 • Валентин Дишев – „И го живея”, Издателство „Scribens/ARS“

 • Владислав Христов – „Обратно броене”, Издателство „Ерго“

 • Златозар Петров – „Топло животно и други стихотворения”, Издателство за поезия „ДА“

 • Ивайло Добрев – „Вместо главоболие”, Издателство за поезия „ДА“

 • Илиян Любомиров – „Лято”, Издателство „Жанет 45“

 • Йорданка Белева – „Пропуснатият момент”, Издателство „Жанет 45“

 • Красимир Вардиев – „С(р)амота”, Издателство за поезия „ДА“

 • Маргарита Серафимова – „Демони и свят”, Издателство „Black Flamingo”

 • Светла Радкова – „Е.”, Издателство „Жанет 45“

Книгата на Иван Сухиванов „Нямо кино“, която беше номинирана за Националната награда „Иван Николов“, няма да бъде разглеждана по-нататък, тъй като първото й издание е от 2015 г.

Журито се извинява за допуснатата грешка!

Церемонията по награждаването ще се състои на 21 декември (четвъртък) от 18,30 часа в залата на Съюз на българските архитекти

Прочети повече

Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2017. Крайният срок за изпращане на книгите е 10 ноември 2017 година включително.


За 22-ра поредна година Издателство „Жанет 45“ – Пловдив ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава. 

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“ и се връчва ежегодно. Пръв носител на наградата е поетът Христо Фотев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“.  Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература.

Регламентът на конкурса допуска за участие всички книги с поезия (първо издание, неантологични), издадени през периода 1 октомври 2016 – 30 септември 2017. Добре е журито да предпочете нови имена, ако те са на едно ниво (като художествени качества) с получавалите досега наградата Иван Николов.

Книгите се изпращат в 3 (три) екземпляра, с кратка био-библиографска справка за автора и телефон за контакти на адрес: 

4004 Пловдив

бул. „Александър Стамболийски” 9

Издателство „Жанет 45”

тел.:032/60 90 90 

ЗА КОНКУРСА

 

Крайният срок за изпращане на книгите е 10 ноември 2017 година включително.

Тричленно жури ще определи и връчи наградата - плакет от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 10 000 (десет хиляди) лева.

На 1 декември 2017 г. ще бъдат обявени номинираните поети.

Прочети повече
Страница: 1 2 3 4 5