Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития


ГРУЗУЛАК влиза в приказната детска градина "Малкият принц"


„Белгия – страната на неограничените невъзможности" е темата на публичната лекция на известния белгийския писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал, който е на посещение в България по покана на Белгийското посолство в София. Събитието ще се състои на 2 април 2015 г. (четвъртък) в Аулата на Софийския университет от 18:30 часа. Входът е свободен, а самата лекция ще бъде на английски език.

На събитието ще бъде представен и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”, издаден в България от ИК „Жанет 45”. В нея Херт ван Истендал се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: Добрият компромис е този, в който никоя от страните не е напълно удовлетворена.

Посещението на писателя в София е част от неговото турне в страни от региона, сред които още Албания, Косово и Македония, в периода 25 март – 3 април 2015 г. Събитието се осъществя с подкрепата на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и на г-н Филип Ромбаут, спонсор на изданието на „Белгийският лабиринт”, осъществено от ИК „Жанет-45“.
Къде: в приказната детска градина "Малкият принц"  

Гласувайте за Грузулак в Бисерче вълшебно в категория "Откриватели". 

Прочети повечеРегионална библиотека "Захарий Княжески" започва Цикъл "Срещи с успели българи"


В рамките на инициативата Цикъл "Срещи с успели българи" на Регионална библиотека "Захарий Княжески" и Община Стара Загора в Стара Загора гостуват Людмил Станев и Младен Влашки.

Людмил Станев представя новата книга с разкази "Рязко". За книгата и автора ще говори Младен Влашки, преподавател в Пловдивския университет.

1 април 2015 г. (сряда), 18:30 часа
РБ "Захарий Княжески" - зала първи етаж


Людмил Станев (1959) е български писател, публицист, сценарист, медик по образование. Автор на книгите „Няма такава книга“, „Неприятният татарин“, „Ненакърнимо“, „Малка нощна приказка“ (награда „Христо Г. Данов“ за детска литература, съвместно с илюстратора Красимир Добрев), „По-малко“. Последната му публикувана книга е от 2008 г. – „Приятели мои“.

Прочети повече

„Литературни дни в Радио Благоевград” с Нева Мичева и Галин Никифоров


Пет срещи в програмата на „Литературни дни в Радио Благоевград”

31 март 2015, вторник

Ако прочетете програмата, със сигурност ще започнете да разбирате защо още в самото начало нарекохме инициативата си „дни”, макар първите срещи да бяха само вечер. Ще разберете и посоката, в която вървим: Благоевград да има отново своя литературен фестивал. При това всеки месец и не само в един ден от месеца. Всъщност вече го има - просто ще става още по-пъстър, многолик и смислен.

Програма на „Литературни дни в Радио Благоевград” за 31.03.2015 г.

12:15 - среща с приятелите на поредицата „Кратки разкази завинаги” („Жанет 45”) с нейния редактор (и преводач на някои от книгите) Нева Мичева в книжарница „Приятели”;

13:30 - Нева Мичева ще гостува на „Хеликон”, като ще очаква деца да я питат как е възможно Баба Меца да се превърне и в „медун”, и в „мецан”, и в толкова още неща и вдъхновения (докато разглеждат „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” от Дино Будзати, издадена от „Точица” в превод на Нева Мичева и Виктор Самуилов), а възрастните да се чудят колко са реалностите, ако се опитаме да ги разчетем през погледа на Роберто Боланьо в „Кучки вероломни” („Жанет 45”, превод - Нева Мичева);

15:00 - Нева Мичева ще гостува в НХГ „Св. Кирил и Методий”, за да се опита да подкрепи опитите на младите хора да пътуват през езици и култури, да се срещат с книги и автори...

17:00 - Галин Никифоров ще бъде VIP-книжар в „Хеликон”;

18:00 - В Голямото концертно студио на Радио Благоевград ще запчне срещата с Галин Никифоров и романа му „Лисицата” („Сиела”, 2014), със съучастието на проф. Цветан Ракьовски...

А през април?

В края му - на 27-и - в „Литературни дни в Радио Благоевград” ще гостува Весела Ляхова... Но преди това (казах го - в други дни, много дни smile emoticon ) - премиера на „Спирала на мълчанието” от Милен Миланов, „Камуфлаж” от Петър Чухов, „Знаменити, забравени, забранени” от Катя Зографова, ще ни гостува и великолепен художник, който ще представи мъничка част от работата си по оформлението на корици на книги... и още - през април. А през май - и това вече е обещано - на 20-ти, ще ни гостува Деян Енев с новата си, още неиздадена книга... това е само началото...

С благодарност към партньорите и приятелите от „Жанет 45”, Хеликон”, „Приятели”, НХГ „Св. Кирил и Методий”, „Точица” и „Сиела”, както и към тези, които още отсега са заявили подкрепата си за април и май: „Изток - Запад”...

Прочети повече

Какво води Божана Апостолова в Народно читалище Светлина - с.Труд


Божана Апостолова на гости на Народно Читалище Светлина с.Труд

Месец март завършва с гостуването на Божана Апостолова в Труд по покана на Народно Читалище Светлина с.Труд. На 31 март Божана Апостолова чете в ЦДГ "Бисер" (10,30 ч.) и разговаря с ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Труд (11.45).

Фоторепортаж от срещата търсете на страницата на Народно Читалище Светлина с.Труд:

 

Прочети повече

Стойчо Младенов представя стихосбирката "МЕЖДУ ДВА ГРАДА" в София


Издателство "Жанет 45"
 +това 

представят стихосбирката "МЕЖДУ ДВА ГРАДА" от Стойчо Младенов

с думи за книгата Силвия Чолева

31 март (вторник), 19:00 часа
+ Това, София, ул. "Марин Дринов" 30

"Прибран в себе си, открит към тишината на своята уязвимост, Стойчо Младенов вече живее единствено с опората на думите. Една висока и силна самота, с чиито стихотворения тайно се сприятеляваш, доверяваш им истинските си загуби."
Марин Бодаков

Прочети повече

Код червено: литература - Откриване


За поезията, литературата и живота. Среща – разговор с една емблематична за Пловдив и за България поетеса и жена. БОЖАНА АПОСТОЛОВА. Открита, дръзка, лирична и безкомпромисна, тя ще бъде ваш пряк събеседник в един диалог без редакция и редактори. В култовото пространство на пловдивската творческа енергия – клуб «Библиотеката» или бившия легендарен клуб на пловдивската бохема «Кристал».

Прочети повече

БЛАГОВЕЩЕНИЕ в къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан


Национален литературен музей, Община Чирпан, Община Елена, Къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан, НЧ “Просвета 1888 г.” - гр. Поморие, Исторически музей – Добрич, Къща музей “Димчо Дебелянов” - гр. Копривщица, и Фондация „Яворов” ви канят на 

ЛИТЕРАТУРЕН ПРАЗНИК БЛАГОВЕЩЕНИЕ 

Официална церемония по връчване на наградите на VII Национален конкурс за поезия „...и мисля аз, че ти си Тя!”, 2015г. (“Обичам те” – Пейо К. Яворов)

Наградите връчва Ина Иванова, която ще представи последната си книга Летящ акордеон на 25 март 2015, сряда, 16.00 ч.  в къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан 

На 26 март от 19 ч., Ина Иванова чете текстове в бар КоШиПрайм, Асеновград. Ще разговаряме за последната книга с разкази "Летящ акордеон" на Ина Иванова.  С това второ издание, идеята всеки месец хора от литературата да променят атмосферата на бар КоШиПрайм се реализира и получи името ЛИТЕРАТУРЕН ШЕЙКЪР, който ще забърка специални литературни коктейли за приятелите на това специално за града място.  

Прочети повече

Поетът Сашо Серафимов от Добрич представя "Старците умират в края на света" в Клуба на дейците на културата в гр. Ловеч.


Поетът Сашо Серафимов от Добрич представя "Старците умират в края на света" в Клуба на дейците на културата в гр. Ловеч.

Модератор: Жанина Илиева 

25 март 2015, сряда,17,30 ч.
Клуб на дейците на културата - Ловеч

Прочети повече

Людмил Тодоров гостува на град Русе по покана на АЕГ "Гео Милев"


На 25 март 2015 г. известният български режисьор, писател и сценарист Людмил Тодоров ще гостува на град Русе, за да се срещне с ученици, читатели и почитатели. На тези, които обичат българското кино, Людмил Тодоров е по-познат като режисьор на филмите "Любовното лято на един льохман" (1990), "Шивачки" (2007) и "Миграцията на паламуда" (2012). На четящата публика е известен със сборника "Разкази" и трите си романа "Шлеп в пустинята", "Скептици" и "Разглобено лято".

Място на срещата: зала "Култура" на Община Русе, ул. "Цариброд" 3

Прочети повече

Петър Чухов гостува в Пазарджик и Стара Загора с последната си книга Камуфлаж


Срещи с Петър Чухов в Пазарджик и Стара Загора

Петър Чухов представя "Камуфлаж" 

24 март 2015, вторник, 18.30 часа
Пазарджик, КниАрт кафе, бул. "България" 25 

25 март 2015, сряда, 18.00 часа
Стара Загора, книжарница "Приятели", бул. „Цар Симеон Велики“ 118.

Срещата се случва по повод 155 години от създаването на Библиотека РОДИНА-Стара Загора. Бъдете здрави и пазете духа си буден, мотивиран! Нека кипи ентусиазъм и подкрепа в екипа и нека намирате своите съмишленици още 155 години!

"Камуфлаж" е 12-ата книга на Петър Чухов, който има издадени още едно томче с проза, 9 стихосбирки и книга за деца. Освен това пише музика и текстове и свири в етно-рок формацията "Гологан", Par Avion Band и групата за поезия и алтернативен рок "ЛаТекст", с която представя стиховете си.

Прочети повече

Коларови представят "ШАНТАВИ ИСТОРИИ или грешката е неизбежна" в София


Издателство Жанет 45
VIVACOM Art Hall
и Коларови 

представят

"ШАНТАВИ ИСТОРИИ или грешката е неизбежна"

със специалното участие на: /все още изненада/

24 март 2015, сряда, 18.30 ч.
VIVACOM Art Hall, ул. Ген. Йосиф Гурко 4

Прочети повече

НБ "Иван Вазов" среща писателя Стефан Цанев с неговите пловдивски читатели


Според годишната класация на Народна библиотека „Иван Вазов“ за 2014 година 
Стефан Цанев е най-четеният български автор

Народна библиотека „Иван Вазов“ и Издателство Жанет 45 Ви канят на среща разговор с писателя Стефан Цанев

23 март 2015, понеделник, 17.30
Конферентна зала на НБ „Иван Вазов“
Вход свободен
Прочети повече

Представяне на книгата Момичешка стая в София


Издателство Жанет 45, Клуб Алкохол
и 
Диана Маркова

представят сборника с разкази "МОМИЧЕШКА СТАЯ"

Със личното участие на Калин Терзийски
Със специалното аудио-визуално участие на Росен Марковски

20 март 2015, петък, 19.00 ч.
Столична библиотека, пл. Славейков 4 

"По пътеките на майсторството се върви с бавни и в началото – неуверени крачки. Най-важни са първите. Те са и най-трудни.

Прочети повече

"Бисерче вълшебно" и Валентина Стоева представят проекта в Пловдив


В рамките на "Младият Пловдив чете" на 19 март 2015, четвъртък от 11 часа в конферентната зала на НБ "Иван Вазов" - Пловдив ще се проведе среща на тема "Награда "Бисерче вълшебно" (http://biserche.com/) като метод за насърчаване на детското четене в помощ на възрастните". По време на срещата Валентина Стоева, координатор на проекта, ще представи целите и механизмите на единствената българска награда за детска литература, чието жури са децата и ще представи практически съвети за приложение на наградата в семейството, училището и библиотеката. 

Каним Ви на разговор с Валентина Стоева. 
Прочети повече

НРБ "П.Р. Славейков"-Велико Търново покани Божана Апостолова за свой специален гост


По повод предстоящия празник на града - 22 март в НРБ "П.Р. Славейков"-Велико Търново, специален гост е Божана Апостолова-поет, автор на книги за деца, издател. 

19 март /четвъртък/ от 11.00 часа
Среща разговор на студенти от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" с Божана Апостолова.

19 март /четвъртък/ от 14.00 часа
Божана Апостолова гостува на ученици от V-те и VI-те класове на СОУ „Ем. Станев” – В.Търново. Авторката на поредиците Малката Божана и Голямата Малка Божана обеща да отговори на всички въпроси в Актовата зала на СОУ „Ем. Станев”- В.Търново.

19 март /четвъртък/ от 17.00 часа
Награждаване на номинираните участници в конкурса за детско-юношеско творчество в областта на изобразителното изкуство и литературата, посветен на Празника на града - 22 март и 830 години от въстанието на Асен и Петър под надслов „Моят роден град” на тема: „Създателите на Втората българска държава”. Наградите ще бъдат връчени от Божана Апостолова, писател и управител на издателството „Жанет 45”– Пловдив
Място на провеждане: Читалнята  на  Библиотеката - централна сграда

Прочети повече

Община Елена посреща Божана Апостолова


По покана на Община Елена, Божана Апостолова гостува в града и се среща с малчугани от различни училища, почитателите на книжките Малката Божана в подводния свят и Малката Божана с магазин за смехорийки. Всички са в очакване са да се запознаят както с автора на поредицата Малката Божана, така и да научат повече на интерактивната книжка Малката Божана в подводния свят, създадена по еднименната книжка. Всички четящи и любознателни деца ще се срещат с авторката на 18 април, сряда от 16.00 ч. в адмистративната сграда на Община Елена, зала 101.

Божана Апостолова ще чете свои стихове в Туристическия център на гр. Елена, от 18.00часа и ще се срещне с четящата аудитория. 

Прочети повече

Литературен салон Spirt&Spirit представи Йордан Велчев в Петното на Роршах


Литературен салон Spirt&Spirit и Издателство Жанет 45 представят Балканският човек
Том 2 от тритомното издание Балканският Човек е вече в добрите книжарници.
С Йордан Велчев разговаря Александър Секулов

17 март 2015, вторник, 19.00 ч.
Клуб Петното на Роршах, ул. Йоаким Груев 36
Вход свободен

Току-що издаденият втори том на „Балканският човек“ е изцяло посветен именно на създаването и съдбата през вековете на балканския културен тип човек, който сме всички ние. Представлява главоломен разказ за отишли си времена на премисляне на „всички велики мисли“, на изричане на „всички велики и вечни думи“, с които, без да си даваме сметка за това, живеем и днес. 
Прочети повече

Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008г.” покани отново Весела Ляхова в Повдив


По покана на Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008г.” и в рамките на МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ със съдействието на СОУ „Константин Величков” – гр. Пловдив и ИК Жанет 45 , Весела Ляхова и романа „Бежанци” срещат свои млади и стари читатели и ученици от СОУ „Константин Величков”. 

Весела Лякова е носител на национална наградата „Христо Г. Данов“ за 2014 г. и първа награда в категория проза на Годишните награди на портал „Култура” (официално връчена на 1 ноември 2014). 

17 март 2015, вторник, 14.00 часа
СОУ „Константин Величков”- гр.Пловдив
Район Южен, ул. „Бугариево” No 6
Прочети повече

Мария Донева с Чисти стихотворения в Хасково и Казанлък


Мария Донева с "Чисти стихотворения" гостува на Книжарница Приятели-Хасково в месеца, когато Жанет 45 е специален гост на книжарници Приятели. Срещата е на 14 март 2015, събота, 16.00 ч. в Книжарница Приятели-Хасково на пл. Атлантически. 

Дни по-късно по покана на нови приятели и стари читатели и Общинска библиотека Искра-Казанлък, Мария Донева ще рецитира стихотворения в Казанлък на 19 март 2015,четвъртък от 18.30 часа в арт-клуб "Агарта".  Ето повече за поканата: Казанлъшките читатели отново искат Мария Донева! Женя Димова за www.presstv.bg

В четвъртък ще бъда в хубавия Казанлък. Това е градът на Румен Денев и на Женя Димова, това е градът на Веско Стоянов.
В Казанлък, там, на ъгъла срещу музея, има едно магазинче за украшения и джунджурии, това е главната жила за полускъпоценни камъни, които усърдно си трупам през годините. 

Повече  тук!  

Прочети повече

Петър Чухов в клуб „Благодатният четвъртък” в Столична библиотека


В петото издание на клуб „Благодатният четвъртък” в Столична библиотека редакторът на книгата Митко Новков, писателят и критик Ангел Игов, преводачът и редактор на английските преводи Анджела Родел, както и самият автор ще се срещнат в камуфлажен разговор върху текстовете от сборника и на други теми.

Специална изненада ще бъде дебютното музикално участие (световна премиера) на Splendor and Misery – експериментален проект, без предварително фиксирани параметри, който съчетава електронно изработен звук с акустична тамбура и вокали (Анджела Родел и Виктор Тодоров).

12 март 2015, четвъртък, 18.30 часа
Клуб на Столична библиотека (пл. Славейков 4)
Вход свободен 

Прочети повече
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76