Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Национален маратон на четенето 2014 стартира в Пловдив и Пазарджик с


images

Национален маратон на четенето 2014 стартира в Пловдив и Пазарджик с

С кампанията „Походът на книгите“, Асоциация „Българска книга“ отбелязва Международния ден на детската книга2 април и Международния ден на книгата и авторското право23 април.

„Походът на книгите“ 2014 стартира в Пловдив и Пазаржик с четене на книжката „Може би съм рибка, мамо? от Петя Александрова.

На 2 април, сряда от 10.30 часа Петя Александрова ще чете свои стихотворение в Народна библиотека „Иван Вазов“ заедно с деца от детска градина „ЛЮЛЯК“ Пловдив, а в 17.00 часа ще гостува в Детски отдел на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“.

Петя Александрова (Иванова-Кандиларова) е родена в Ямбол, но израснала в Сливен. Завършила сливенската гимназия "Добри Чинтулов" и специалност Българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Известно време след университета работи в Сливен като журналистка и учителка. От 1975 г. живее и работи в различни издания в София - в. "Труд", сп. "Родна реч", сп. "Ревю", сп. "Еволюция", в. "Жена". Автор на 12 книги, от които 4 стихосбирки за възрастни, 3 - приказки в проза, 6 - книги със стихове за деца, юношеската повест "Смокиново момиче" и анкетна книга с поетесата Станка Пенчева. В творческата й биография има една куклена пиеса - "Магаренцето Рашко", реализирана в Държавен куклен театър - Сливен, и анимационен филм за деца - "Въженцето". Носител е на наградата на Министерството на просветата "Петко Р. Славейков" за цялостното си творчество за деца (2006), както и на наградата "Константин Константинов" за автор, връчена на ХХ Национален фестивал на детската книга (2008).

 

Източник: www.liternet.bg
http://liternet.bg/publish23/p_aleksandrova/index.html

През 2013 бе издадена последната книжка на писателката Петя Александрова „Може би съм рибка, мамо?.

Стихотворение от книжката:

ИЗОБРЕТАТЕЛ

„Пиленцата скрити са в яйцата –
тъй разправя мойта баба Злата.–
Майките кокошки със перца
топлят свойте бели яйчица,
за да се измътят рожби сладки.“
Стига приказки на баби Златки!
Аз пък друго си измислих – ето,
пъхнах под завивките яйцето,
пуснах радиатора до края...
Утре с пиленце ще си играя!