Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Представяне на стихосбирката "Теория на всичко" от Станислава Станоева


images

Представяне на стихосбирката "Теория на всичко" от Станислава Станоева

ИК Жанет 45 и Литературен клуб Spirt & Spirit представят

книгата "Теория на всичко" от Станислава Станоева

5 март 2013 (вторник) от 19:00

Пловдив, клуб "Петното на Роршах", ул. Йоаким Груев 36


Защо „Теория на всичко“? И дали такава теория, която да обясни съществуването и движението на най-малката частица и на най-голямата сила или планета, въобще е възможна? В науката почти са стигнали до консенсус, че Вселената е нещо като Космически оркестър, а Човекът е един от тоновете на всемирната симфония. Такова е и поетическото кредо на Станислава Станоева – че всичко е едно и е еднакво важно.
Като добавим и прецизния образен език, неочакваността на поетическия поглед и философските инвенции, притулени зад почти всяка метафора, тази книга може да се нареди до най-добрите в съвременната ни поезия.
София Несторова


Няма едно, тази поезия иска да говори за всичко, като в онази теория на квантовата физика, търсеща всеобщата направа на света. Има много материя и антиматерия тук, конкретност и абстракция. Има география, физика и отчаяние, остро и косо писане, директност, неореализъм и неоромантика, всичко. От големия адронен колайдер до гетата, които са “най-мръсното признание за тъга”.
Георги Господинов

Книгата е спечелила проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Издава се в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Eвропейска столица на културата 2019.


СТАНИСЛАВА СТАНОЕВА e родена в Пловдив. Завършила специалност “Българска филология” в ПУ “П. Хилендарски”. Автор на стихосбирките „Смъртта на палача” (1999), „Полет в камъка” (2003), „Градове и други острови” (2009), „Теория на всичко” (2012).

Публикации в сп. “Родна реч”, в. „Пловдивски университет”, в. “Литературен форум”, в. “Искра”, в. “Марица”, в. “Сега”, в. „Компас”, сп. “Страница”, сп. „Глоси”, в. „Литературен вестник”, сп. „Пламък”, в. “Труд”, сп. “Море” и др. Участие в поетичните сборници “Друга вода” и “6 + 6″.

Награди: Национална награда за първа поетична книга на Шуменския университет, 2000 г, Първи национален конкурс “sms поезия”, 2004 г., Поетичен конкурс на ПУ „П. Хилендарски”, Международен конкурс “Мелнишки вечери на поезията” 2007 г., Национален конкурс “Пловдив – Младост 2007”, Национален поетичен конкурс “Магията любов”, Казанлък, 2008 г., Национален конкурс “В полите на Витоша”, София, 2008 г., Национален конкурс Нова Загора, 2008 г. и др.

Участие в Международен балкански сборник, Истанбул 2007 г., юбилеен сборник на Лондонското поетическо общество, Лондон 2009 г. и сборник „Лирика 2010” на НДК, София 2011.

Участие в първия в България проект “Ръкописна книга”, София 2011 г. Съавтор на проекта “Град в бутилка”, поезия и проза, Пловдив 2012 г.

Нейни творби могат да бъдат открити в големите национални виртуални библиотеки и в няколко чуждестранни електронни списания в САЩ и Германия.

Стиховете й са преведени на турски и английски език.

Член на Поетическа академия “Добромир Тонев” и на Дружеството на пловдивските писатели.