Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Фестивал 2012 УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ – ТЕКСТ, ПЛОВДИВ


images

Фестивал 2012 УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ – ТЕКСТ, ПЛОВДИВ

11-13 май 2012 ПРОГРАМА

Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст” е третото издание на ежегодния проект Улица Отец Паисий, началото на който беше поставено през 2010 г. През 2012 г. Фондация Отворени Изкуства се фокусира на темата „ТЕКСТ”.

Над 30 творци представят ТЕКСТА чрез театър, музика, филм, инсталации, лекции, изложби … по време на фестивала “Улица Отец Паисий” 2012 

ЛитЕкспо „Отец Паисий“ с участието на Жанет 45!

Любомир Николов и Милен Русков
Парекордзагани ЦАЙН – Нахабед Кучак и Хрант Динк
Списание Страница – Калин Терзийски, Димитър Шопов и Петър Денчев
Black Flamingo Publishing – Артур Шницлер

Тип на събитието: литературно изложение
Място: градинката пред Джумаята
Час: от 12:00 до 20:00 часа

Обитателите действат!

Как се вгражда текст в рисунка, може ли текстът да се изяде, къде са ни буквите и какво се случва с поезията, когато я изпееш? На кой текст приличаш? Това са малка част от събитията в програмата на тазгодишното издание на фестивала “Улица Отец Паисий – текст”, който ще се проведе на 11, 12 и 13 май 2012 г., в Пловдив. Организаторите са фондация “Отворени изкуства”, a Крум Филипов и Виктор Янков са поканени за куратори на фестивала.

В програмата ще се представят над 30 творци от различни области с проекти, посветени на темата – ТЕКСТ. Интерактивни изложби; литературно експо;  концерти с поетическо четене, пърформанси, лекции посветени на типографията, дискусии, работилници, представяния на книги, театър и танцови спектакли и др. ще изпълнят улица Отец Паисий със съдържание и празничност за трета година, от 11 до 13 май, в Пловдив.  Поетът Ивайло Добрев ще чете собствените си произведения, поставен в пространство от стъкло, докато художникът Николай Димчевски рисува върху прозрачната повърхност, покривайки я с цветове и форми. Етно-рок група “Гологан” ще изследват границата между поезията и музиката в концерта им с поетическо четене. Интерактивеният проект SilhouettePoetry на Мирослав Базитов и Мартин Иванов представя текста като лично изживяване. По протежението на улица Отец Паисий, изложбата “Думи на вятъра” на Студио 8 ? ще разположи хартиени оригами, които посетителите ще могат да си вземат за спомен и вътре да открият поезия, проза, хайку като късмет. Изложбата и лекцията на Кирил Златков и Илия Груев “Къде са ни буквите” ще запознае публиката с актуалните проблеми на българските букви. Всеки желаещ ще може да получи по имейл безплатна версия на един от шрифтовете на Кирил Златков. Младите писатели: Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов и Радослав Чичев участват със слам, поетичен пърформанс, литературен пърформанс в проекта си “4 х 4”, в който ще представят 16 стихотворения от дебютните си книги, като всеки автор чете както свое произведение така и на останалите автори със специално музикално оформление. Стикер арт акцията на Милен Гелишев и Симеон Тодоров – “Прочети улицата Plovediv Haiku” ще облепи Отец Паисий със стикери с хайку поезията на Милен. И още много музика, работилници и пърформанси, хенд мейд ден, спортен полуден и др. ще се случат по време на тридневния уличен фестивал “Улица Отец Паисий – текст” 2012, защото обитателите действат.

За куратори на Фестивал “Улица Отец Паисий–Текст” са поканени Крум Филипов и Виктор Янков. Според концепцията на кураторите улица “Отец Паисий” за няколко дни ще се превърне в лаборатория за текстове. Текстът превръща улицата в диалог като изгражда многопластова ситуационна среда. Динамичните трансформации на текстове от различни нива по улицата ще представляват една особена „карнавалност”, артистично смесване на текстове от „висок” и „нисък” ред. Интертекстуалните мостове в движението по улицата са по-интересният път на културна идентификация и одухотвореност и текстът ще се превърне в провокация за всеки, който може да борави с него.

Формите на изява на тези търсения ще бъдат – театрални лаборатории, пърформанси, изложби, моноспектакли, литературни четения, прожекции. Предвиждат се лекции, дискусии, срещи с автори и издателства и други.