Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Премиера на биографичната книгата за Йосиф Цанков в Пазарджик и Пловдив


images

Премиера на биографичната книгата за Йосиф Цанков в Пазарджик и Пловдив

"Непознатият Йожи или принцът на любовта” от Валерия Велева е събрана и създадена със специалното съдействието на дъщерята на Йосиф Цанков - Анастасия Цанкова и издадена от Жанет 45.

Със специалното участие на авторката Валерия Велева книгата ще бъде представена на 16 февруари, четвъртък от 17.00 часа в Пазарджик в малък салон на концертна зала "Маестро Георги Атанасов", Община Пазарджик и по-късно същата вечер в Пловдив от 19.00 часа в студио 1 на Радио Пловдив, ул. "Дондуков" 2. Вход свободен.

„Интригуващ с емоционални детайли, изпъстрен с документирани свидетелства на времето разказ за живота на легендарния композитор и бохем Йосиф Цанков - това е книгата, написана с публицистичния темперамент на топ-журналистката Валерия Велева. Авторката не крие симпатията си към отсъстващия събеседник на поредния си интимен диалог. Но именно това необичайно предизвикателство се оказва и печелившият ход за Велева, а безпогрешно улученият баладичен тон на нейния разказ възкресява сагата за един невероятен музикантски живот.

И 100 години след рождението си, Йосиф Цанков или Йожи, както свойски го наричат приживе, не може да бъде сравняван с никого – той самият е мярка за талант, за отношение към живота, за отказ от политически вмешателства, за сила, с която отстоява професионалните си принципи. Йожи е голям във всичко. И в атлетичната си физика и аристократичното си обаяние, и в творческите си откровения и в житейските си грешки.

Творческата му визитка респектира с над 500 творби в сродни жанрове – популярна, театрална и филмова музика. През 30-40-те години на отминалото столетие с ярко мелодичните си песенни и танцови шлагери и с популярните си оперети заслужено спечелва артистичните корони „цар на тангото” и „рицар на любовта”. А елегичният му слоуфокс „Керванът”, записан на винилова плоча в Холивуд през 1941, се превръща в сигнална шапка на военните емисии за Сахара на Лондоската радиостанция BBC и още тогава печели световна популярност. В началото на 60-те с първите си лирични хитове „Когато луната изплува”, „Целуни ме”, „Твоята китара” и „Приказка” Йосиф Цанков дава успешен творчески старт и на българската популярна музика. В края на десетилетието с експресивните си балади „Море на младостта”, „Песен моя, обич моя” и „Облаци” вече е всепризнатият й Майстор и почитан от младите композитори Патриарх. Но едва в началото на 70-те е удостоен и със заветната Голяма награда „Златният Орфей” – за емблематичната си, новаторска по форма балада „Повей, ветре”. Година след това прави последната си гигантска крачка в жанра с „Пролет моя” по стиховете на Вапцаров, която въпреки тенденциозната полемика, изпреварващо преориентира популярната ни песен към гражданска тематика. Щедростта на таланта и на човешката природа на Йосиф Цанков намират огледалното си отражение във вечните му песни и в бурния му бохемски живот.

Живот като балада, отекваща във вълнуващите спомени на съвременниците, в днешния критичен патос на Валерия Велева и емоционалното й пристрастие към самата тема – това е книгата, която предстои да разгърнете...“

Валерия Велева