Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Мирела Иванова в "Ноти и метафори"


images

Мирела Иванова в "Ноти и метафори"

Априлското издание на "Ноти и метафори", съвместна инициатива на Агенция Музика и "Жанет 45", съвпада с излизането на новата книга на Мирела Иванова. Тя се казва "Бавно" и съдържа 11 разказа, 11 стихотворения и 11 илюстрации на художника Греди Асса
Поетесата ще чете свои творби, а музикалната импровизация е в ръцете на пианиста Любо Денев.

28 април (вторник), 19,00 ч.
София, камерна зала „България”

Мирела Иванова e родена на 11 май 1962 г. в София. Учи в немската гимназия в родния си град и завършва висшето си образование в Пловдивския университет, специалност българска филология. Мирела Иванова е един от създателите и активни участници в поетичното общество “Петък 13”. Заедно с колегата си Бойко Ламбовски е била автор и водещ на телевизионните предавания “Петък 13” и “Остров за блажени” по Българска национална телевизия. В продължение на години е литературен наблюдател на вестниците “Стандарт” и “Капитал”. Автор и сценарист на два документални филма за Иван Вазов: “И мойте песни все ще се четат” и “Великите българи: Вазов”, автор на документалния филм “Град от думи”, разказ за литературния проект “Едно немско пътуване към Пловдив”. Пише стихове, разкази, литературна критика и публицистика и превежда от немски език. Съставител е на поетичните антологии “Странстването на камъните. Съвременни немски поети”, “Придавам форма на копнежа. 33 поетеси от България, Сърбия и Македония”, на том с творби на поетесата Мара Белчева “Един живот” и на том със стихотворения за малки и големи от Иван Вазов “Аз съм българче”.
Мирела Иванова е автор на поетичните книги “Каменни криле”; “Шепоти” (Самиздат, 1989); “Самотна игра”, 1990; “Памет за подробности”, 1992; “Разглобяване на играчките”, 1995; “Einsames Spiel” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2000 (32 стихотворения на немски език – превод, бележки и послеслов – Норберт Рандов); “Еклектики”, 2002; “Versoenung mit der Kaelte” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2004 (52 стихотворения и есето “Призоваване на поезията” вместо послеслов – превод и бележки – д-р Габи Тиман).
“Памет за подробности” получава наградата на Съюза на българските писатели за най-добра поетична книга през 1993 година, “Еклектики” – наградата за най-добра книга на 2002 година на Сдружението на българските писатели. Мирела Иванова е носител на наградата за поезия на вестник “Труд” през 1999 година и на националната награда за българска художествена литература “Христо Г.Данов” през 2003. През 2002 в Мюнхен й е присъдена наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа на името на Херман Ленц, връчвана ежегодно от немския медиен магнат д-р Хуберт Бурда.
Стихотворенията на Мирела Иванова са превеждани на английски, немски, испански, чешки, унгарски, турски, сръбски, ирански и са включени  в антологиите на българската поезия в страната и  чужбина, печатани са на страниците на някои от най-големите европейски вестници – Ди Цайт, Нойе Цюрхер Цайтунг, Хюриет, Газета виборча.
Мирела Иванова е имала авторски рецитали в Берлин, Щутгарт, Хамбург, Хайделберг, Лондон, Оксфорд, Брюксел, Виена, Залцбург, Инсбрук, Лана, Будапеща, взела е участие в редица авторитетни литературни форуми – “Европа пише”, “Поезия на съседите”, “Поезията в града”, “донумента”.
През 2008 година получава едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом “Вила Конкордия” в Бамберг.  Престоят й там е изпълнен с десетки поетични четения, изнесени доклади, литературни пътувания и срещи и работа над последната й книга “Бавно”, 11 разказа и 11 стихотворения с 11 илюстрации на художника Греди Асса, която се появява в края на април 2009.
Мирела Иванова има тринайсетгодишна дъщеря Зорница. Живее в София,  работи като главен уредник на къща музей “Иван Вазов”. Води своя коментарна рубрика в радио “Дойче веле”.