Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Първо представяне на новата книга на Живка Иванова в родна Стара Загора


images

Първо представяне на новата книга на Живка Иванова в родна Стара Загора

По покана на Пътуващите книги-Стара Загора

Живка Иванова представя своята последна книга с разкази 

ПЛЕТАЧКАТА 

Оформление Димитър Келбечев 

6 април, сряда, 18:30 ч.
Къща-музей „Гео Милев”


„Историите в тази книга са като димящо черно кафе. Топли. Ароматни. Държащи нащрек сетивата ви. Написани с майсторство и жесток усет към детайла. Истории, които с една подвеждаща лекота заплитат в себе си ироничното, трагичното и в известен смисъл, мистичното. Градски разкази, с някакви вътрешни устои, абсолютно нетипични за психодрамата на градското съществуване. Селски разкази, иронично подкопани в самата си основа от фината, по градски модерна и детайлизирана чувствителност, най-вече на героините. Игра на светлини и сенки. На невъзможни любови и още по-невъзможни примирения. Истории с вкус към асиметричността на човешката екзистенция. Шарени и шантави истории за виенското колело на живота, което ту се въздига, ту пада. Само че разказани без помпозност, а близко и насъщно, на една ръка разстояние – досущ като чашата димящо кафе.

Погълнах ги на един дъх и с подобаващо количество цигари.
Понеже всъщност обожавам хубаво кафе.
А предполагам, вие също.”

Кръстьо Раленков

 

Живка Иванова е родена в Стара Загора и съвсем логично първото представяне на новата й книга да се случи в града на липите.
Завършила е РЕГ “Максим Горки” в родния си град и английска филология във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново. Преподавател е по английски език и преводач от/на английски и от руски.
Автор на книгата с поезия – “Вторникът е зелен” (2012) и на сборника лимърици – “99 лимърика с български привкус” (2015). Публикувани са нейни преводи на поезия: Владимир Висоцки, Роберт Рожденственски, Марсианските поети (UK) в сп. Факел, в-к Литературен вестник, сп. Море; собствена поезия и проза – във в-к КИЛ, сп. Море, алманах Бургас, сп. Но Поезия.

Носител е на Трета награда от конкурс за поезия “Паметта на водата”, гр. Бяла (2012), както и Награда на Кулски поетичен панаир “Йордан Йончев” (2014).