Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Диана Маркова в Литературен салон "Spirt & Spirit", Петното на Роршах


images

Диана Маркова в Литературен салон "Spirt & Spirit", Петното на Роршах

Литературен салон "Spirt & Spirit" и Жанет 45 представят книгата "Момичешка стая" и автора Диана Маркова, 28.4, вторник, 19:00, вход свободен. Петното на Роршах, down level.

Казвам се Диана Маркова. Родена съм на 11 ноември 1986 г. Като дете съм яла кисело мляко и праскови с удоволствие, така пише в тефтера на мама. Ученическите ми години минаха в бедност и опознавателен екстровертизъм към продуктите и хората. Забавлявах се с това.

Понякога са ми достатъчни чаша вода и хубаво време, които да изживея на терасата.

От повече от пет години се занимавам активно с писане. Автор съм на стихосбирката „Кръв по клавишите”, която излезе през 2012 г. от Издателска къща „Жанет 45”. Мои текстове са публикувани в списание„Жената днес” и в електронните издания за литература и култура Public-Republic и Diaskop Comics. От 2012 г. съм сътрудник на националния ежедневник „Новинар”, където провеждам интервюта и публикувам публицистични коментари. През 2014 г. бях сътрудник на предаването „Аларма” по БНР (програма „Христо Ботев”) с водещ Ася Чанева. Работата включваше провеждане на PR интервюта с публични фигури – музиканти, театрални режисьори и други интересни лица от обществения живот в страната. През 2015 г. ще излезе от печат първата ми прозаична книга – сборникът с разкази „Момичешка стая” (ИК „Жанет 45”).

Думи на Емил Андреев
По пътеките на майсторството се върви с бавни и в началото – неуверени крачки. Най-важни са първите. Те са и най-трудни.

Литературното творчество има много основи. Една от тези основи е описания от древните гърци „мимезис“. Подражанието. Младият писател чете големите стари автори, възхищава се от тях и прави всичко по силите си, за да пише като тях.

Диана Маркова е чела големите майстори с внимание и вдъхновение. В тази първа своя книга тя се опитва да достигне техните висоти. Наслаждава се на думите подобно на тях. Но тя прави и нещо друго. Опитва се да направи и стъпка отвъд, или встрани - от това, което е прочела. Стъпка в посока към дебрите на загадъчната женствена мекота. Детска и също така – мъдра. Мисля, че и се получава.