Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Предстоящо » Всичко разорено, всичко изгорено


images

Всичко разорено, всичко изгорено

от Уелс Тауър / превод от английски: Владимир Молев

Във Всичко разорено, всичко изгорено американецът Уелс Тауър (1973) разказва девет вълнуващи истории, населени с хора, които не се чувстват уютно нито в собствената си кожа, нито в обкръжението си. Повечето от тях са жертва на своите слабости – обидени синове, прегрешили съпрузи, гневни братя, разочаровани дъщери. Изпълнени с вина и чувство за ограбено бъдеще, те страдат, но не спират да полагат усилия – да направят нещо за себе си, да предизвикат нечие щастие, да превъзмогнат неудовлетвореността си.

“Да си човешко същество не е единствено несрета и отчаяние. Наоколо има много радост на разположение, дори и често да не я намираме. Мисля, че художествената литература трябва да открива възможности за радост.” (Уелс Тауър, New York Observer)

“Всеки, който е прекосявал макар и бегло добре отъпканата литературна територия на опустошителната мъжественост – Хемингуей, Карвър, Фокнър, Рот и пр., – ще разпознае флората и фауната в разказите на Уелс Тауър: ловни излети, здраво пиене, прелюбодейство. Той, подобно на своите предшественици, познава добре насилието. Дебютният му сборник с разкази е удивително премерена смесица от жестокост, насилие, обида и хищнически нагон.” (The New York Magazine)

“Триумфален дебют – щедра и разобличаваща в способността си да сблъсква читателя с различните видове болка, които едно човешко същество може да изтърпи през живота си. Героите във Всичко разорено, всичко изгорено са смазани от унижение, самота и гняв във всичките им форми, а техните рани са описани от Тауър с непоколебима любов и нежност.” (The Observer)

“Характерен за американската литература е дългият разказ, който не зависи от определена случка или прозрение, за да впечатли читателя, а прилича повече на сбит роман. Още Фокнър пишеше незабравими разкази в този стил, но хората, които го изведоха до съвършенство, бяха Чийвър и Ъпдайк. Уелс Тауър, ако се съди по първата му и засега единствена книга Всичко разорено, всичко изгорено днес е техният най-талантлив продължител, техният най-дързък ученик.” (El País)

“Тауъровата версия на Америка е фокусирана върху мрачното великолепие на аутсайдера, на единака: провалени изобретатели, замаяни от алкохол мечтатели, злочести бащи, своенравни синове. Със своята наелектризираща изразност и остра наблюдателност, книгата е забележително постижение.” (The New York Times Book Review)

“Вътре откриваме мъже и жени, които се опитват да се задържат на повърхността, но потъват; хора, чийто живот и съдба са непроницаеми, внасят смут в душите им, но не им отнемат последната искрица надежда.” (The New York Review of Books)

 

  • Заглавие: Всичко разорено, всичко изгорено
  • Автор: Уелс Тауър
  • Превод от английски: Владимир Молев
  • Жанр: Проза
  • Поредица: Кратки разкази завинаги
  • Дата на издаване: 12.2019

Отзиви на читатели (0)


Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *