Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Внезапни улици


images

Внезапни улици

от Иванка Могилска

Безработна сценаристка, изпаднала в творческа криза.
Световноизвестен сценограф, изоставил недовършено творението на живота си – измислен град-декор край морето – и потънал в забвение.
Унгарски музикант, който идва само за една нощ в София и получава от непозната жена снимка с тайнствен надпис на гърба.
Фотографка, изчезнала безследно преди 30 години при опит за бягство зад граница.
Преподавател по степ, който колекционира чужди истории и предпочита да живее във всички възможни времена, освен в настоящето.

Какви са плановете на случайността за тях? Успяват ли да понесат последствията от капризите й? Къде свършва измислицата и започва реалния живот?

Този роман е историята на недостроен, измислен град, събрал в себе си най-вълнуващите места от различни градове, и на хората, които се срещат и разминават по неговите внезапни улици.  

Прочетете откъси от романа, публикувани в:

http://vnezapniulici.eu/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B8

Разходка из “Внезапни улици”

Посетете най-важните места на действие в романа, разгледайте снимки на някои от тях, прочетете откъси от "Внезапни улици".

http://vnezapniulici.eu/

Кликнете на http://bit.ly/VnezapniUlici


"Библиотеката" - как се преплитат реалност и измислица в романа и, специално за "Библиотеката", описание на една внезапна улица, невлязла в последната версия на книгата.

Интервю за романа "Внезапни улици" в предаването NewsRoom на TV7. Разговор за градовете и за това случайни ли са случайностите.

Разговорът е излъчен в предаването за литература на БНР - Радио Благоевград “Страници”.

 

 

 • Заглавие: Внезапни улици
 • Автор: Иванка Могилска
 • Оформление: Кирил Златков
 • Редактор: Мария Донева
 • Жанр: Проза
 • Поредица: --
 • Корична цена: 15.00 лв.
 • Цена online: 14.25 лв.
 • Меки корици
 • Брой страници: 288
 • Дата на издаване: 12.2013
 • ISBN: 978 954 491 984 9
Отзиви на читатели (4)

покажи всички само заглавията покажи всички

Книга с възхитително бели страници и широк като улица разделител

от Мира Балдаранова, написан на 2014-02-23 22:34:38 612
„Само чаят утолява жаждата, само билките, които разказват приказки с аромата си. Изпий си чая и ще ти разкажа приказка.”

Това е най-точното начало за една приятна разходка по непознати и разпознати, изненадващи с пълнотата на ескиза си улици и места по света. Едно незабравимо пътуване сред фотографии, скици, музика и списване на човешки съдби, в което „Хората са като улици – пресичат се и после се разделят”.

Напомня ми стар черно-бял филм - потапяш се в носталгия по минали времена, но внезапно се стряскаш от шума на фотоапарат, от който излизат снимки като в Google Maps Satellite.

„Улици и улици, които се преплитат и разделят. Улици, видени от птичи поглед, прегърнати, отпуснати доволно една в друга. Улици, изпълнени с хора като точки – ако ги съединиш, ще направиш нова карта.”

Точките се свързват в човешки съдби, тръгват от различни посоки, преплитат се, сбират се и се разделят, понесли във видима нишка щастия, безутешност, самота, надежда, вдъхновения и пустош, превърнали ги в неповторим и оригинален декор на филм. Недостроеният град край морето. Филм за неизживяната, угаснала и внезапна любов. И за толкова още неща...

„В живота ми не е имало улица, по която да си пожелая да вървя без нея. Всяка една е била насън или наяве проходена, разгледана, изговорена, снимана или нарисувана с нея.”

Излишно е да се опиташ да мислиш върху всичко това, трябва просто да се оставиш на музиката да те носи по тези улици...

Книга с възхитително бели страници и широк като улица разделител. Беше истинско удоволствие да я срещна. Докато я четях, музиката на Роман изпълваше стаята и стигаше до слуха ми като далечно ехо по този начин с музиката на YVES MONTAND - Les Feuilles Mortes
(http://www.youtube.com/watch?v=Xo1C6E7jbPw)

Прочетете я с вашата музика.

Изгубени преки в несъществуващ град

от Нако Цветкашки, написан на 2014-02-19 16:02:21 611
Внезапни улици
Иванка Могилска
Несподелени стъпки по необитаеми и в същото време до болка познати улици, в измислен град, „създаден да приюти неизживян живот“ извървяват героите на романа „Внезапни улици“, в търсене един на друг, живо претворени от лиричния почерк на автора. Действието се развива в няколко, на пръв поглед несвързани помежду си сюжетни линии – паралелни улици в които героите са просто преки, пресичащи различни епизоди в историите на отделните съдби и местата, където са се срещали. Именно преплитането и сблъсъкът на тези сюжетни линии, чувственият стил на Могилска и богатството на изразните средства, както и неизменният, натрапващ се акомпанимент на акордеон раздробяват сетивата на читателя на нервни фрагменти, по които – къде плахо, къде безпощадно – стъпват героите на романа, в търсене на своето щастие.
Създател на „лъжливи“ улици – архитект на алтернативна реалност рисува лъжовен свят, в който иска да изживее пропуснатото си щастие. Декор, в който умел сценарист е вербуван да пренапише и помести неизживения споделен живот на две изгубили се във времето и геополитическото пространство души. История за една любов – такава, каквато не е съществувала, но би могла да бъде изживяна. Сценарий, описващ връзка, пресъздадена чрез друга любов – наглед също толкова невъзможна. И всичко това – под вихрените арпежи на гениален акордеонист, чиито пръсти раждат вятър. В даден момент читателят би допуснал, че описаният сценарий всъщност е реалният живот на героите, че сценаристът в отчаянието на несподелената си любов е решил просто да размени истинските истории с имагинерните. Относно сюжетната непредсказуемост, самата Могилска споделя: „Реалността и измислицата се срещат и преплитат на всяка крачка в романа и отдавна вече не мога да ги отделя. Той пое в своя собствена посока и аз се отказах да предугаждам стъпките му. Предпочетох да ги следвам.“
Историята сама те води, въпреки многото въпроси, които задава в процеса на четене. Описаните събития се нареждат като по петолиние, следващи неравноделните схеми на джаза, от които накрая музиката триумфира. Стилът рисува с геометрични форми и перспективи,... с пръсти, изцапани с графит и те потапя далеч отвъд смисъла на отделните думи. Така, неусетно се превръщаш в част от историята, в поредната сюжетна линия, която търси естествената си развръзка в срещата на героите. Романът, макар и писан в делници, пресъздава съдбите на героите и въобще усещането за живота в цялото му тържествено празнично-делнично единение.
„...Заживяхме заедно. Първо в празника, в който няма място за писане, защото всичко е бързо, кратко, шеметно, а писането изисква друга скорост и дисциплина... Постепенно празниците се претопяват в делници. Именно заради празника, ни идва смелост и решаваме да заживеем заедно в делника. Знаем колко опасно е това, но все пак се надяваме – както всички. Ако я нямаше тази надежда, че можеш да живееш в делника и да го превърнеш в романтична любовна история, която не нанася удари, или поне в любов, която можеш да задържиш с времето, никой нямаше да се осмели.“
Музиката! Случва се докато четеш дадена книга, в главата ти да се редуват картини и мелодии. В този роман рисунките и скърцането на графита по неравния картон на скицника са надвикани от осезаемия акомпанимент на акордеона. През цялото време, сякаш от нищото се долавят натрапчивата му бленда и шеметните акорди, та дори тракането на клавишите и бутоните на басите, тъжните въздишки на меха... всичко това удавя четенето дълбоко в зрителните сетива и романът сякаш се възприема чрез слуха, в ритъма на тангото и джаза. Музиката, подобно вода, изпълва всяко празно пространство на съзнанието ти и залива всичко, извира дори от полето на книгата и се отпечатва в очните ти дъна. Четеш музика, героите вдишват и издишват музика. Общуват чрез нея, говорят на нейния език... „Тайнственият надпис“ на гърба на снимката, вероятно също е музика – петолиние с наредени знаци. Все едно букви или ноти – пречупени през призмата на любовта, в очите им потъват не знаците, нито дори словото, а само чистият им смисъл.
„Сърцето ми е акордеон – изтласква музика наместо кръв.“

Внезапни улици, неочаквани обрати

от Мария Ангелова, написан на 2014-01-21 21:44:05 605
След първите 20 страници книгата те държи на тръни през цялото време, не те оставя да си легнеш, ами настоява да продължаваш да четеш, за да видиш кой какъв е и кога с кого ще се срещне, и с чия съдба ще преплете своята. Разходка из някои от най-красивите места в Европа, които заживяват нов живот, когато се запознаеш със съдбите на живеещите там герои. И градът на брега на Калиакра... на човек му се приисква наистина да съществува. Препоръчвам горещо!

По следите на изгубения град

от Сара, написан на 2014-01-19 16:25:19 602
Ако ви се пътува, но нямате билет или пък искате да го направите в леглото, вземете "Внезапни улици" на Иванка Могилска и тръгнете. Не ви трябва нищо друго освен, може би, чаша вино, за да повървите, потанцувате или поседите в петолинието на романа. Мелодията шумоли от страниците, остава само да я слушате.

Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *

Хората, които купуват тази книга, купуват също:

images

Портрети 92-13. Мисирков/Богданов Portraits Missirkov/Bogdanov

от Борис Мисирков/Георги Богданов / превод от български на английски: Анжела Родел, Бистра Андреева

Фотографски албуми

Когато се залавят с фотографските си начинания в постсоциалистическите условия на 90-те години, Мисирков и Богданов се оказват на терен, дефиниран от различни идеологически натоварени зони. Обградени от ново поколение артисти, актьори и режисьори, те превръщат личната си реалност във фотографски летопис, който днес е документ за този период на социална, политическа и икономическа трансформация.

Валтер Зайдл

Изданието се публикува едновременно с изложбата Мисирков/Богданов. Портрети 92-13 в Софийска градска художествена галерия (СГХГ), декември 2013-януари 2014.

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Корична цена 35.00 лв. | Цена online 33.25 лв. | Купи add to cart


images

Прах от нозете

от Елена Щерева, Николай Янков

Проза

Девет истории от Индия. Девет цвята с девет различни емоции. Страх, смелост, любов, състрадание, възмущение, гняв, изумление, радост, покой. Не е никак странно, че в хинди и санскрит думите за „цвят” и „емоция” имат общ корен. Емоциите са цветове, които красят душата. И досущ като цветни боички те са нетрайни и лепкави, прикриващи истинската ни същност. Какво е лицето по време на празника Холи – то е неразпознаваемо. 

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Корична цена 12.00 лв. | Цена online 11.40 лв. | Купи add to cart