Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Нервът телевизия


images

Нервът телевизия

от Митко Новков

"Нервът телевизия" съдържа избрани текстове от водената от Митко Новков седмична наблюдателска рубрика за телевизионна критика на в. "Култура" "Петък, ранна утрин". Текстовете обговарят най-бурните години от развитието на българската /българските телевизия/и, когато в ефир се появяват първите частни ефирни тв канали с национален обхват, създават се регулаторните органи на телевизионното пространство, разгръщат се reality-форматите, сутрешните блокове и т.н.

"... Да пишеш за телевизия е като да пишеш за живота, накъдето и да тръгнеш, ще стигнеш единствено до границите на собствения си морален и нтелектуален
талант, като, ако пътьом си разширил обекта на критика до неузнаваемост, никой няма да ти се разсърди.
Вярно, но безкрило е да се каже, че начинанието е интердисциплинарно и интертекстуално. Просто трябва да можеш да се движиш ниско по терена, без рефлексията ти да губи височина. Митко Новков е един от най-тренираните ни играчи в този пилотаж, защото умее да се гневи и гневът му да го отвежда не другаде, а в библиотеката."

Георги Лозанов

"Това е книга на изгубените илюзии. Политически, социални и културни. Разказва и за тях, и за начина и причините, поради които ги изгубихме. Някъде с болка, другаде с гняв, на трети места с ирония, а на четвърти дори с примирение, защото когато човек изгуби илюзиите си, първото, което го връхлетява, е усещането, че нищо повече няма смисъл. Ще ми се обаче да вярвам, че в своята цялост тази книга ще успее да разпилее това убеждение у поне един човек, който ще я прочете. Пък ако са повече
от един – това за нея ще е истинско щастие. Само че нека не се подвеждаме по вярата в утопии – книгите отдавна са престанали да променят света. А със света и хората."

Митко Новков


"Да оценяваш телевизията, при това ежеседмично, в един толкова напрегнат и за нея, и за обществото период, е черна и неблагодарна работа. Освен от тайни подцупвания и явни сръдни, тя е застрашена и от друг тип опасности – тавтологичност, дребнавост, ситуационност.
Събрана в книга обаче, телевизионната критика на Новков категорично опровергава горните страхове, защото дава съвършено друга перспектива на четенето. Привичната седмична оценка изведнъж се превръща в строен разказ за перипетиите на медиата, за нейните полети и най-вече пропадания, за проблемите, които тя иска (или предимно не иска) да решава. А оттук без усилие идват и по-едрите обобщения, отнасящите са до цялото ни общество."

в. Култура

 

"Но да се пише за телевизия е нервно. Не случайно книгата се казва „Нервът телевизия”, защото – аз го подчертавам на няколко пъти – човек, който следи телевизията, следи медиите, и има за себе си представата, че е интелигентен, върши едно нещо, което интелигентните хора не правят."

Из интервю на Гергана Стойчева с Митко Новков, Словеса

 

 • Заглавие: Нервът телевизия
 • Автор: Митко Новков
 • Оформление: Ростислав Димитров
 • Жанр: Публицистика
 • Поредица: --
 • Корична цена: 16.00 лв.
 • Цена online: 15.20 лв.
 • Меки корици
 • Брой страници: 464
 • Дата на издаване: 08.2009
 • ISBN: 978 954 491 556 8
Отзиви на читатели (0)


Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *