Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Автори » Рене Карабаш


Ирена Иванова (Рене Карабаш) – родена на 8-ми юли, 1989 г. в град Ловеч. Завършила е Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I” в града, има бакалавърска степен по Приложна лингвистика (английски и френски език) от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Стипендиант в „Западен католически университет“ в Анже, Франция. Магистър е по театрална режисура, към Нов български университет.
Ирена Иванова е автор на стихосбирката „Хълбоци и пеперуди“ (ИК „Жанет 45“). През 2015 година книгата получава номинация за Национална награда „Иван Николов“, което нарежда Ирена сред най-младите поети, получавали номинация за този конкурс. През 2016 година книгата е представена пред българската общност в Университета Кеймбридж и пред българска и чуждестранна публика в Българския културен институт в Лондон. А през 2017 г. бе представена и в Българския културен институт в Прага. Нейни текстове са преведени на словенски, испански, гръцки, английски, чешки и турски език и са включени в световни поетични антологии. През 2015 г. печели Първа награда за белетристика от Шуменския литературен конкурс „Боян Пенев“. През 2017 г. е в почетното жури на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Съвсем скоро предстои публикуването на дебютния ѝ роман „Остайница“.

През 2016 година Ирена Иванова става един от основателите на Творческа академия „Валери Петров“, създадена съвместно с Националния дворец на културата. А през 2017 г. тя основава сама най-голямата в България Творческа академия за писатели – „Заешка Дупка“, която събира едни от най-големите писатели, сценаристи и драматурзи в страната.

През 2016-2017г. за ролята си във филма „БЕЗБОГ“ на реж. Ралица Петрова, тя получава редица европейски филмови награди като „СРЕБЪРЕН ЛЕОПАРД“ за най-добра актриса от Филмовия фестивал в Локарно, „СЪРЦЕТО НА САРАЕВО“ за най-добра актриса от Филмовия фестивал в Сараево, „АЛУМИНИЕВ КОН“ за най-добра актриса от Филмовия фестивал в Стокхолм и „ЗЛАТНА РОЗА“ за най-добра главна женска роля от филмовия фестивал „ЗЛАТНА РОЗА“ във Варна.

Ирена е и театрален режисьор, както и основател на Театрално ателие „Експериментика“. През 2017 година поставя спектакъла „Очи сини коси черни“ по едноимения роман на Маргьорит Дюрас в Общински театър „Възраждане“ в гр. София.